Yaglama - Rețetă turcească

    Astăzi vom face Yaglama. Această rețetă turcească este tradițională din Kayseri, oraș situat în centrul Turciei. Prima dată când am făcut-o familia mea a rămas uimită. Este ceva divin, are un gust minunat, făcută din lipii acoperite în sos delicios și iaurt.

    Ingrediente pentru lipii:
    650 de grame de făină
    200 de ml de apă călduță
    200 de ml de lapte călduț
    25 de grame de drojdie proaspătă
    2 lingurițe de zahăr
    1 linguriță de sare
    4 linguri de ulei

    Într-un bol punem laptele, apa, drojdia și zahărul. Cu un tel amestecăm. Lăsăm să dospească 10 minute.

    Apoi, adăugăm făina, uleiul și sarea. Începem să frământăm aluatul. Când a devenit prea greu de frământat în bol îl răsturnăm pe blatul de lucru și îl mai frământăm puțin. Îl formăm într-o bilă și îl lăsăm la dospit 45 de minute până la o oră acoperit cu un prosop de bucătărie.

    După ce a dospit scoatem aluatul din bol și îl împărțim în 16 bucăți egale. Le formăm în biluțe.
Întindem fiecare bilă de aluat cu sucitorul cât de subțire putem. Coacem pe rând lipiile într-o tigaie, fără ulei. O coacem aproximativ un minut pe o parte, apoi o întoarcem și o mai coacem câteva secunde.

    Continuăm să întindem lipii și să le coacem. Facem la fel, până când le terminăm pe toate de copt. Priviți cât de frumos cresc, se formează pachete de aer în interiorul lor. Sunt atât de moi, perfecte.

    Acum vom face sosul de carne.

    Ingrediente pentru sosul de carne:
    600 de grame de carne tocată
    180 de ml de apă
    2 roșii tăiate cubulețe
    1 ceapă mai mare tăiată cubulețe
    4 ardei grași tăiați cubulețe
    Jumătate de legătură de pătrunjel verde tocat mărunt
    70 de grame de pastă de roșii
    4 căței de usturoi tocați mărunt
    7 linguri de ulei
    1 linguriță de sare
    1 linguriță de piper
    1 linguriță de pudră de chilli
    1 linguriță de boia de ardei dulce
    Vom mai avea de 200 de grame de iaurt natural

    Într-o tigaie punem uleiul, ceapa, ardeii, carnea și usturoiul. Călim până când își schimbă carne culoarea.

    Apoi, adăugăm roșiile, pasta de roșii, apa, pudra de chilli, boiaua de ardei dulce, piperul și sarea. Gătim sosul aproximativ jumătate de oră la foc mediu, amestecând din când în când în el. La acest sos lichidul nu trebuie să scadă, pentru că vom înmuia lipiile în el.

    Spre final adăugăm și pătrunjelul verde tocat.

    Acum vom clădi Yaglamaua.

    Luăm pe rând câte o lipie și o împăturim în 4. Trecem cu marginile prin sos, apoi o punem pe o farfurie. Peste ea punem aproximativ 2 linguri din sosul de carne, apoi continuăm să facem la fel cu toate lipiile, până când le terminăm pe toate și tot sosul. Peste ultima lipie trebuie sa avem sos. La final o tăiem ca și pe un tort. Deasupra punem iaurtul.
    
    Yaglama este gata! Priviți cât de bine arată! Arată minunat! Iar despre gust să nu vă mai zic! Trebuie neapărat să o faceți și voi. Aștept poze cu preparatul vostru și bineînțeles să îmi spuneți cât de gustoasă este.

    Vă doresc poftă bună!