Ketchup de Casă

Astăzi vom face Ketchup de casă. Îl fac în fiecare an și indiferent de câte porții fac tot nu îmi ajunge până anul viitor. Se face din ingrediente pe care le avem deja în grădină, cum ar fi roșii, ceapă, ardei, usturoi și mere. Se pun toate la fiert, iar sucul obținut îl mai fierbem cu mirodenii și când este suficient de gros îl punem în borcane, pe iarnă.

Ingrediente:
10 mere curățate de sâmburi și cotor, tăiate în sferturi
6 kg de roșii tăiate în sferturi
10 ardei capia curățați de semințe și tăiați pe jumătate
200 de grame de zahăr
4 cepe mai mari curățate și tăiate în sferturi
4 ardei iuți (eu am scos semințele dar dacă voi doriți să fie mai iute, le puteți lăsa)
5 frunze de țelină
6-7 căței de usturoi
1 linguriță de cuișoare măcinate
100 de ml de oțet
1 linguriță de piper
3 linguri de sare
câte 1 aspirină la fiecare litru de lichid obținut


    Într-o cratiță mai mare, a mea este de 20 de litri, punem roșiile, merele, usturoiul, ceapa, ardeii capia și cei iuți, frunzele de țelină și cuișoarele. Punem legumele pe foc și din momentul în care încep să fiarbă le lăsăm o oră. Amestecăm din când în când.

    După ce legumele au început să fiarbă putem observa că lasă lichid. Eu am mers cu ele afară pe foc, așa cum fac mereu atunci când pun ceva pe iarnă. În curte, pe foc se fierbe mai repede decât pe aragaz, în special atunci când avem o cantitate mai mare de legume. Când legumele sunt fierte, lichidul a scăzut și am rămas cu ceva asemănător unei tocane de legume. Le lăsăm să se răcească complet.

    După ce legumele s-au răcit, le trecem printr-un storcător de roșii pentru bulion. Pielițele și semințele le vom arunca, iar lichidul obținut îl vom pune într-o oală. Continuăm să facem la fel până când am terminat de trecut toate legumele prin storcător. Puteți observa că lichidul obținut este mai mult ca o pastă, plin de pulpă.

    Lichidul obținut îl punem iarăși pe foc și îl fierbem două ore și jumătate. După două ore de fiert în care am amestecat continuu cu o lingură de lemn, putem observa cât de mult a scăzut lichidul și că a început să se îngroașe. Acum adăugăm cinci aspirine zdrobite, pentru că eu am avut 5 litri de lichid, zahărul, oțetul și sarea. Amestecăm bine și continuăm sa mai fierbem ketchup-ul încă jumătate de oră în care vom amesteca continuu.

    După ce luăm ketchup-ul de pe foc, umplem borcanele cu un polonic. Le punem capacele și ketchup-ul este gata! După ce se răcește sosul se va mai întări. Este perfect pentru a fi consumat ca atare, dar este și foarte bun ca sos pe blatul de pizza. Din întreaga cantitate eu am pus 8 borcane de 400 ml.

    Vă doresc poftă bună!