Baklava cu Nuca - Reteta video


       Astazi vom face Baklava cu Nuca. Prima data cand am mancat Baklava a fost in Piata Mare din Sibiu si a fost cel mai delcios desert savurat vreodata. Se poate face si acasa foarte usor si repede, iar gustul este foarte bun.

Ingrediente:
2 pachete de 400 de grame de foi de placinta
500 de grame de nuca
400 de grame de unt
70 de grame de zahar
un praf de sare
coaja de la o portocala si de la o lamaie
1 lingurita de scortisoara

1.Vom incepe prin a marunti nuca intr-un robot de bucatarie. Nu o facem foarte fina, o lasam sa mai aiba putina textura.

2.Intr-un bol punem nuca, 5 linguri din untul pe care l-am topit, zaharul, scortisoara, coaja de portocala si lamaie si praful de sare. Omogenizam totul bine.

3. Desfacem foile de placinta si le taiem dupa dimensiunea tavii in care vom face baklavaua.

4. Acum vom incepe sa cladim prajitura. Cu o pensula ungem cu unt tava. Punem 5 foi de placinta pentru primul strat, unse bine cu unt intre ele. Peste primele 5 foi punem aproximativ o cana din umplutura. Continuam cu 3 foi de placinta, unse bine cu unt intre ele si iarsi umplutura.

5. Facem la fel pana cand terminam toata umplutura. Ultimul strat va fi format din alte 5 foi de placinta. Ungem cu unt si ultima foaie.

6. Cu un cutit taiem baklavaua in patrate cat de mici sau de mari doriti.

7. Coacem prajitura la 180 de grade Celsius pentru 40-45 de minute, sau pana cand devine aurie deasupra. Intre timp ce ea se coace, noi ne vom ocupa de sirop.

Ingrediente pentru sirop:
250 de ml de apa
250 de grame de miere
70 de grame de zahar
zeama de la o jumatate de lamaie
1 lingurita de esenta de vanilie

8. Intr-o cratita punem apa, zaharul, mierea, esenta de vanilie si zeama de lamaie. Lasam siropul pe foc cat sa dea in clocot, apoi il lasam deoparte pana cand se termina de copt baklavaua. Daca doriti ca ea sa fie mai dulce, puteti pune mai mult zahar.

9. Imediat ce o scoatem din cuptor turnam siropul pe baklava. Lasam prajitura sa stea 6 ore sau cel mai bine peste noapte, cat sa se insiropeze baklavaua.
       Cand este gata o putem servi. Mai trecem cu un cutit pe taieturile facute anterior.
       Priviti cat de bine arata! Are un gust minunat, este dulce si insiropata, absolut minunata!
Va doresc POFTA BUNA!