Melci pentru micul dejun cu Șuncă și Salam

Astăzi vom face Melci pentru micul dejun cu șuncă și salam. Melcii, în varianta clasică, sunt un desert umpluți cu nucă. Eu am modificat puțin rețeta, i-am umplut cu cremă de brânză, șuncă, salam și mozzarella și sunt perfecți pentru a fi consumați la micul dejun.

Ingrediente pentru aluat:
100 de ml de apă călduță
350 de grame de făină
1 gălbenuș
50 ml de ulei
1 lingură de zahăr
1 linguriță de sare
1 linguriță de drojdie uscată
100 de ml de lapte călduț


    Vom începe cu maiaua. Într-un bol punem laptele, apa, drojdia, zahărul și trei linguri de făină.     Amestecăm bine și lăsăm maiaua să stea 10 minute. În acest timp drojdia se va activa și va forma mici bule de aer la suprafață.

    Când drojdia s-a activat adăugăm gălbenușul, uleiul, făină și sare. Nu adăugăm toată făina deodată, pentru că s-ar putea să nu avem nevoie chiar de toată. Începem să frământăm aluatul cu lingura, iar când el devine prea greu de frământat cu lingura continuăm să-l frământăm cu mâna. După ce avem aluatul format presărăm făina care ne-a mai rămas în bol, pe blatul de lucru și continuăm să mai frământăm aluatul încă 10 minute.

    Formăm aluatul într-o bilă și îl punem înapoi în bolul în care l-am făcut. Îl acoperim cu un prosop de bucătărie și îl lăsăm la dospit aproximativ o oră la loc călduț.

    Între timp ce aluatul dospește noi ne vom ocupa de umplutură.

Ingrediente pentru umplutură:
400 de grame de cremă de brânză
10 felii de șuncă presată
10 felii de salam rustic
500 de grame de mozzarella răzuită împărțită în două boluri
jumătate de legătură de pătrunjel verde tocat
sare și piper după gust
1 linguriță de usturoi granulat


    Peste crema de brânză punem pătrunjelul verde tocat, usturoiul granulat, sare și piper și o măsură de mozzarella. Omogenizăm totul bine.

    Când aluatul a crescut îl scoatem din bol pe blatul de lucru făinat și îl întindem cu sucitorul până când are jumătate de centimetru grosime. Peste aluat punem crema de brânză și o întindem uniform. Peste crema de brânză aranjăm felii de salam și șuncă presată. Acum rulăm aluatul, ca și când am face melci, sigilând bine umplutura înăuntru. Tăiem ruloul obținut în opt bucăți egale.

    Punem melcii într-o tavă mai încăpătoare, lăsând spațiu între ei, pentru că vor mai crește și nu vrem să se lipească unul de celălalt. Îi acoperim cu un prosop de bucătărie și îi mai lăsăm la dospit încă jumătate de oră.

    După ce melcii au mai dospit îi dăm la copt la 200 de grade Celsius pentru aproximativ 50 de minute până la o oră.

    Când melcii sunt copți pe jumătate îi scoatem din cuptor și punem cealaltă măsură de mozzarella răzuită pe fiecare melc. Apoi, îi dăm iar la copt până când sunt rumeni de jur împrejur.

    Priviți cât de bine arată! Nu e așa că v-am făcut poftă? Aluatul este foarte pufos, umplutura este cremoasă, iar mozzarella rumenă de deasupra face ca totul să fie mult mai bun. Să nu mai vorbim despre cum arată în interior. Trebuie neapărat să încercați și voi această rețetă. O veți adora!

    Vă doresc poftă bună!