Tobă de Casă (Rețetă tradițională din Banat)

Astăzi vom face Tobă de Casă. Această rețetă este exact așa cum o face tata la noi în Banat. Stomacul de Porc se umple cu organe, carne și slănină, toate condimentate simplu, cu sare, piper, boia de ardei dulce și usturoi. În alte zone am văzut că se pun fel și fel de condimente, dar mie nu îmi plac, pentru că așa găsesc să cumpăr tobă. Dacă o fac eu, de casă, atunci o fac simplă, dar absolut delicioasă.

Ingrediente:
500 de grame de bărbie de Porc (e important să aibă și rânduri de carne și slănină)
1 rât de porc
Jumătate de cap de porc
1 inimă
1 limbă
1 ureche


    Într-o oală mare plină cu apă care fierbe punem totul la fiert. Oala mea are 20 de litri. Nu punem sare în acest moment, de asemenea nici un fel de ingrediente.

    Lăsăm să fiarbă până când carnea se desprinde de pe oase. La mine a fiert 2 ore jumate.

    Când carnea și organele sunt fierte le scoatem din apa în care au fiert, dar nu o aruncăm. Păstrăm 1 litru de apă, iar restul o ducem înapoi pe foc.

    Acum vom tăia totul mărunt și vom elimina oasele. Carnea și organele mie îmi place să le tai fâșii, iar slănina cuburi. Mie nu îmi place sa pun splina sau rinichii, dar dacă voi doriți, le puteți pune.     Limba o curățăm de stratul exterior alb înainte de a o tăia.

Condimentele de care vom avea nevoie sunt:
1 lingură de sare
1 lingură de piper
1 lingură de boia de ardei dulce
1 căpățână de usturoi mai mare răzuită
1 stomac de porc (al meu a fost curățat foarte bine înainte)


    Peste carnea și organele tocate punem condimentele. Eu am zis câte o lingură din fiecare, dar asta ține de gustul fiecăruia. Puteți pune mai mult sau mai puțin din fiecare.

    Punem acel litru de apă în care au fiert organele și carnea și amestecăm cu o lingură, cât să îmbinăm condimentele bine.

    Acum vom umple stomacul. Eu am umplut cu un polonic, pentru că este important să fie și apă și carne înăuntru. Apa aceea va deveni gelatină. Fiindcă e greu de umplut stomacul, pe mine m-a ajutat mama. Din când în când trebuie îndesat bine în stomac, pentru că el se lărgește și intră multă umplutură.
    Stomacul este legat cu o ață tare la celălalt capăt.

    Când am terminat de umplut trebuie să legăm stomacul. Eu știu de la tata că trebuie legat cu o bucată de lemn cioplit, de regulă se face dintr-o ramură de măr, sau orice alt copac. Important este să fie cioplit subțire și ascuțit la ambele capete. Sub bucata de lemn legăm strâns cu o ață.

    Punem toba în apa în care au fiert organele și carnea și o fierbem la foc mic jumătate de oră.

    Când este fiartă o scoatem din apă și o punem într-o tavă, o acoperim cu un tocător de lemn și punem o greutate peste. Eu am pus o cărămidă învelită în folie de aluminiu.

    Lăsăm toba să stea până a doua zi într-un loc rece. Dacă nu aveți unde o puteți pune și în frigider.

    Toba de casă este gata! Priviți cât de bine arată! Abia am așteptat până a doua zi ca să vă arăt cum este în interior. Toate cuburile de slănină și bucățile de carne se văd atât de bine. Are un gust perfect.

    Vă doresc poftă bună!