Colaci cu Osânză (Haiose) - Rețetă video

Ingrediente pentru aluat:


600 grame de faina
3 galbenuse de ou
2 linguri de otet
3 linguri de ulei
putina sare
apa calduta cat cuprinde

Ingrediente pentru uns aluatul:
200 grame de faina
600 grame de osanza

Mod de preparare:
      Intr-un bol punem faina, uleiul, sarea, otetul, galbenusele si incepem sa framantam cu apa calduta. Adaugam apa pana cand cuprindem toata faina.
      In acelasi bol in care am facut aluatul punem osanza si faina. In felul acesta avem mai putine vase de spalat. Le amestecam pana cand osanza a cuprins toata faina. O impartim in 3 bile.
      Presaram faina peste blatul de lucru si incepem sa intindem aluatul cu un sucitor pana e de jumate de centimetru grosime.
      Luam prima bila de osanza si ungem toata suprafata aluatului. Pastram putina osanza ca sa ungem putin mai tarziu. Acum il impaturam de jos pana la jumate, apoi de sus pana peste jumate. Ungem cu osanza ramasa din prima bila. Apoi, impaturam de la stanga pana la mijloc si ungem cu tot ce ne-a mai ramas din prima bila. Apoi, de la dreapta peste mijloc. Infoliem aluatul si il dam la frigider pentru 30 de minute.
      Dupa cele 30 de minute il intindem si il ungem cu a doua bila de osanza. Il impaturam si il dam iarasi la frigider. Apoi, facem la fel si cu a treia bila.
      Dupa ce am format straturile presaram faina peste blatul de lucru si incepem sa intindem aluatul.      De fiecare data cand il intindem trebuie sa avem grija sa fie in aceeasi pozitie in care l-am impaturat, adica cu cosatura spre stanga.
      Dupa ce l-am intins de 1 cm grosime il taiem in patrate.
Pentru umplutura si decor avem nevoie de:
gem
zahar praf

     Punem gem in fiecare patrat. Ii impaturam de sus in jos. Ii dam la copt pana cand se desfac si sunt aurii deasupra.
     Cand sunt copti presaram zahar praf deasupra.
     Colacii sunt foarte fragezi si deliciosi.


Va doresc POFTA BUNA!