Aluat de Foietaj - Rețetă video

Multi dintre voi preferati sa cumparati foietaj din magazin, pentru ca vi se pare prea greu de facut acasa. Adevarul este ca nu se face greu si ca daca urmariti cu atentie toti pasii, o sa aveti un aluat de foietaj perfect.

Ingrediente pentru aluat:
650 grame faina
3 galbenusuri
3 linguri otet
2 linguri de ulei
putina sare
apa cat cuprinde
Punem faina intr-un bol, peste care punem sarea, galbenusurile, uleiul, otetul si apa. Incepem sa framantam aluatul cu mana, adaugand apa daca e nevoie. Sa nu puneti prea multa apa de la inceput. Adaugam treptat pana cand s-a cuprins toata faina si avem un aluat nelipicios.
Ingrediente pentru a unge aluatul:
500 grame unt
100 grame faina
In acelasi bol in care am facut aluatul punem untul si faina si le framantam impreuna cu mana pana cand aluatul a cuprins toata faina. Impartim untul in 3 bile si le lasam deoparte.
Presaram faina peste blatul de lucru si intindem aluatul cu sucitorul pana cand are jumatate de cm grosime. Luam o bila de unt si il intindem peste toata suprafata aluatului. Pastram putin unt pentru mai tarziu.
Acum este foarte important. Il impaturim dinspre noi pana la jumatate, apoi partea de sus peste cea din mijloc. Mai ungem aluatul cu untul ramas din prima bila, apoi il impaturim de la stanga la dreapta si de la dreapta la stanga.
Punem aluatul intr-o farfurie, il acoperim cu folie alimentara si il dam la frigider pentru 30 de minute.
Dupa cele 30 de minute, intindem aluatul din nou si il ungem cu a doua bila de unt. Apoi, il impaturim la fel ca prima data. Ordinea in care il pliem este foarte importanta, pentru ca asa vom forma toate straturile aluatului. Il dam iarasi la frigider pentru 30 de minute.
Dupa ce a trecut jumatate de ora, repetam procesul folosind si ultima parte de unt. Inainte de a-l intinde trebuie sa avem grija ca de fiecare data aluatul sa fie in aceeasi pozitie in care l-am lasat impaturit ultima data.
Si, nu in ultimul rand, inainte de a-l folosii, va trebui sa mai stea la frigider 30 de minute.
Gata! Am facut aluatul de foietaj! Singura parte grea a acestei retete este asteptatul intre impaturiri.
Insa, tot asteptatul a avut un scop. Am format multe straturi, care atunci cand vom coace aluatul vor creste si se vor desface, devenind pufoase si sfaramiciose.

Va doresc POFTA BUNA!