Gogosi cu Zahar Pudra - Reteta video

       Astazi vom face Gogosi cu zahar pudra. Este o reteta simpla care nu da gres niciodata. Facem un aluat simplu, il lasam la dospit, taiem gogosile, apoi le prajim in ulei incins. La final, le dam prin mult zahar pudra.

Ingrediente pentru aluat:
200 de ml de lapte caldut
800 de grame de faina
400 de ml de apa calduta
2 galbenusuri
30 de grame de drojdie
2 linguri de zahar
5 linguri de ulei
1 lingurita de sare

1. Vom incepe cu maiaua. Intr-un bol punem laptele, apa, drojdia, zaharul si 4 linguri de faina. Amestecam bine cu un tel, apoi acoperim bolul si lasam compozitia sa stea la loc caldut timp de 10-15 minute.

2. Dupa ce maiaua a format bule pe suprafata punem galbenusurile, putin din faina peste care punem sarea si amestecam. Nu punem sarea direct peste drojdie pentru ca nu vrem sa o dezactivam. 

3. Continuam sa adaugam faina, iar cand avem aluatul format luam lingura de lemn si continuam cu mana. Punem si restul de de faina, apoi punem si uleiul si continuam sa framantam.

4. Presaram faina peste blatul de lucru si rasturnam alatul. Il framantam timp de 5 minute, adaugand faina doar daca mai este nevoie, pentru ca nu vrem sa adaugam prea multa si sa avem un aluat tare. Gogosile vor fi mai pufoase daca o sa avem un aluat mai moale.

5. Formam aluatul intr-o bila si il punem inapoi in bolul in care l-am facut, in care presaram putina faina. Il acoperim cu un prosop de bucatarie, apoi il lasam la dospit la loc caldut pentru o ora.

6. Dupa ce ora a trecut, ar trebui sa avem un aluat crescut si pufos. Il rasturnam pe blatul de lucru presarat cu faina si il apasam usor cu mainile pentru a scoate aerul. Il framantam inca putin si il formam intr-o bila.

7. Intindem aluatul cu un sucitor pana cand are 1 cm si jumatate grosime. Cu o forma rotunda sau cu un pahar taiem gogosile.

8. Punem gogosile pe o tava unde le lasam acoperite sa mai dospeasca pentru 15 minute.

9. Marginile le putem aduna si reframanta, pana cand nu mai avem aluat.

Intre timp ce gogosile cresc, noi putem pregati celelalte ingrediente. Vom avea nevoie de:
1 litru de ulei pentru prajit
150 de grame de zahar pudra

10. Intr-o cratita punem uleiul si il lasam la incins. Un truc pentru a vedea daca uleiul este bun pentru a praji ceva in el, este sa punem o scobitoare in el, iar daca se formeaza bule in jurul ei, ne putem apuca de prajit.

11. Acum vom praji gogosile. Punem cate 4 odata, pentru ca daca adaugam prea multe, vom scadea temperatura uleiului. Le lasam cate 2-3 minute pe o parte, iar cand sunt rumene le intoarcem si le mai lasam putin.

12. Le scoatem pe un servetel de bucatarie, pentru a absorbi excesul de ulei. Continuam cu urmatoarele 4, pana cand le-am terminat pe toate.

13. Odata ce le avem prajite, tot ce ne mai ramane de facut este sa le rulam prin zahar pudra.

14. Le luam pe fiecare pe rand si le dam prin mult zahar pudra.
       Aceste goposi se pot servi simple sau cu gem, nutella sau finetti. Sunt foarte moi, pufoase si super gustoase.

Va doresc POFTA BUNA!