Prajitura cu Nuci Pralinate - Reteta video

       Astazi vom face Prajitura cu nuci pralinate. Un blat cremos cu nuca macinata si o crusta de galbenusuri cu crema de vanilie, impreuna cu un strat de nuci caramelizate deasupra. O prajitura care trebuie incercata neaparat.

Ingrediente pentru prima parte de blat:
300 de grame de nuca macinata
6 albusuri
50 de grame de faina
100 de grame de zahar pudra
200 de grame de unt la temperatura camerei
10 grame de praf de copt

1. Intr-un bol punem untul si zaharul pudra. Cu un tel il spumam bine 4-5 minute. Apoi, adaugam nuca macinata si o incorporam si pe ea in unt. Punem si faina si praful de copt si mai amestecam doar pana cand totul este bine omogenizat.

2. Intr-un alt bol batem albusurile spuma. Cand sunt bine spumate adaugam pe rand peste ele cate putin din amestecul de unt si nuca. Cu un tel impaturam nuca in albusuri incet, fara a amesteca prea tare, pentru a nu se lasa albusurile.

3. Punem compozitia intr-o tava unsa si tapetata cu hartie de copt. Dam blatul la copt doar pe jumatate la 180 de grade Clesius pentru aproximativ 15-20 de minute.

4. Acum ne vom ocupa de ce-a de-a doua parte a blatului.

Ingrediente pentru ce-a de-a doua parte a blatului:
6 galbenusuri
200 de grame de zahar

5. Intr-un bol punem galbenusurile si zaharul. Le spumam bine cu un tel sau cu mixerul pana cand si-au dublat volumul si s-au albit.

6. Blatul de nuca este copt doar pe jumatate daca apasam usor pe el si nu ni se lipeste de degete. Il scoatem din cuptor.

7. Peste blat punem galbenusurile spumate cu zahar si le intindem uniform.

8. Dam blatul inapoi la copt pentru inca 15-20 de minute, sau pana cand apasam usor cu degetele pe el si vedem ca s-a format o crusta mai tare. Il lasam la racit.
Intre timp ne vom ocupa de crema.

Ingrediente pentru crema:
100 de grame de unt
100 de grame de zahar
5 ml de esenta de vanilie

9. Intr-un bol punem untul, zaharul si esenta de vanilie. Cu un tel sau cu mixerul il spumam bine 5-7 minute.

10. Cand blatul s-a racit il scoatem din tava si punem peste el crema, pe care o intindem uniform.
Acum ne vom ocupa de nucile pralinate.

Ingrediente pentru nucile pralinate:
300 de grame de nuca
150 de grame de zahar

11. Pe o tava tapetata cu hartie de copt punem nuca. Peste ea presaram zaharul uniform.

12. Dam nucile la cuptor la 180 de grade Celsius pentru 5-10 minute cu focul venind doar din partea de jos. Din doua in doua minute amestecam cu o lingura pentru a se carameliza nucile bine pe toate partile. Cand sunt caramelizate le lasam sa se raceasca complet.

13. Cand sunt reci le punem peste prajitura. Stratul acesta de nuci crocante cu zahar caramelizat ii da un gust foarte bun prajiturii.
       Blatul si crema sunt foarte moi si pufoase. Cutitul trece foarte usor prin ea cand tai o felie.
       Stratul crocant de deasupra face toata diferenta. Aceasta este prima reteta din caietul meu de prajituri si mi-am dat seama ca nu am impartasit-o inca cu voi. Trebuie incercata, este minunata!

Va doresc POFTA BUNA!