Galuste cu Cartofi ca in Banat (Galuste Stoarse) - Reteta video

       Astăzi vom face Găluște cu Cartofi. In Banat li se spun găluște stoarse. Când eram mica le făcea bunica acum le fac atât eu cât și mama și este una dintre rețetele mele preferate de mâncare.

Ingrediente:
700 de grame de cartofi tăiați cubulețe 
2 cepe mai mari tocate mărunt 
200 ml de ulei 
sare după gust 
1 linguriță de boia de ardei dulce
și puțină sare
1. Intr-o cratiță punem uleiul. Călim ceapa 5-7 minute la foc mediu., apoi punem boiaua și amestecăm. Lăsăm ceapa călită deoparte până când vom avea nevoie de ea.
2. Intr-o oală umplută pe jumătate cu apă punem cartofii și un praf de sare. Punem capacul și îi lăsăm să fiarbă. Intre timp ce cartofii fierb, noi ne vom ocupa de aluatul pentru găluște.

Ingrediente pentru aluatul de găluște:
200 ml de apă
500 de grame de făină
un ou (dacă doriți ca rețeta să fie de post nu puneți oul)
1 linguriță de sare
3. In bolul unui robot de bucătărie punem apa, oul, făina și sarea. Mixam până când avem aluatul format. Puteți face aluatul și cu mâna dacă doriți insa cu robotul este mai ușor.

4. Punem aluatul pe blatul de lucru făinat și îl mai frământăm puțin, cât să il formăm într-o bilă.
5. Intindem aluatul cu un sucitor și îl tăiem în pătrate. le punem pe o tavă acoperită cu un prosop de bucătărie și le acoperim. Acest aluat trebuie să fie mai moale, să nu fiți tentați să mai puneți făină, căci nu e nevoie. Intre timp ce aluatul stă puțin, sau își revine, așa cum spune mama, noi ne vom ocupa de sos.

Ingrediente pentru sos:
300 de ml de bulion
150 ml de apă
1 lingură cu vârf de făină
3 linguri de ulei
1 lingură de zahăr
1 linguriță de piper
1 linguriță de cimbru 
sare după gust
6. Intr-o cratiță punem uleiul. Când e încins punem făina și amestecăm bine. Adăugăm imediat bulionul și omogenizam. Condimentăm cu cimbru, sare și piper. Fierbem sosul pentru aproximativ 10 minute la foc mediu cât să se îngroașe puțin.
7. Când cartofii sunt pe trei sfert fierți începem să fierbem găluștele. Luam câte un pătrat de aluat și îl tot întindem în mâini, rupând din loc în loc. Le punem peste cartofii care fierb și amestecăm din când în când pentru a nu se lipi.
8. Fierbem găluștele pentru 10 minute. În acest timp se vor termina de fiert și cartofii.
9. Când sunt fierte le strecuram. Apoi, le punem într-un bol. Peste găluște și cartofi punem ceapa călită și sare după gust. Omogenizăm totul cu o lingură de lemn.
10. Le servim alături de sosul de roșii făcut mai devreme.
Priviți cât de bine arată! Găluștele cu cartofi sunt foarte cremoase și aromate, absolut delicioase.
Dacă vi le amintiți din copilărie, lăsați un comentariu în care să îmi spuneți asta.
Vă doresc POFTA BUNA!