Cozonac cu Nutella, Nucă și Rahat

Astăzi vom face Cozonac. Pe canalul meu mai găsiți o rețetă de cozonac, însă această variantă este mult mai simplă și poate fi făcută de oricine. Cozonacul este umplut cu Nutella, nucă și rahat.

Ingrediente:
750 de grame de făină
400 ml de lapte călduț
100 de ml de ulei
3 gălbenușuri
3 linguri de zahăr
25 de grame de drojdie proaspătă
1 linguriță de sare


    Vom începe cu maiaua. Intr-un bol punem laptele călduț, drojdia, zahărul și 5-6 lingură de făină. Cu un tel amestecăm bine. Lăsăm maiaua să stea aproximativ 10 minute cât se activeze drojdia.

    Apoi, adăugăm gălbenușurile, uleiul, făina și sarea. Incepem să frământăm aluatul cu mâna până când totul este bine omogenizat. Răsturnăm aluatul pe blatul de lucru făinat și continuăm să îl mai frământăm pentru aproximativ 15-20 de minute.

    Formăm aluatul într-o bilă și îl punem înapoi în bolul în care l-am făcut. Lăsăm aluatul la dospit pentru aproximativ o oră acoperit cu un prosop de bucătărie, la loc călduț.

Ingrediente pentru umplutură:
300 de grame de Nutella
150 de grame de nucă măcinată
400 de grame de rahat tăiat cubulețe


    Când aluatul a dospit îl scoatem din bol pe blatul de lucru făinat și îl formăm din nou intr-o bilă. Împărțim aluatul în patru bucăți egale. Formăm fiecare bucată de aluat într-o bilă.

    Întindem prima bilă de aluat cu sucitorul. Intindem Nutella, presărăm nucă măcinată și punem rahat. Rulăm aluatul cu grijă să sigilăm bine umplutura. Facem la fel și cu cea de-a doua bilă.

    Impletim cele două sucituri. Primul cozonac este gata. Il punem în forma unsă cu ulei și tapetată cu hârtie de copt. Continuăm să facem la fel și cu cel de-al doilea cozonac.

    Lăsăm cozonacii să mai dospească pentru aproximativ 30-40 de minute acoperiți cu un prosop de bucătărie, la loc călduț.

    După ce cozonacii au crescut îi ungem cu un ou bătut. Dăm cozonacii la copt la 180 de grade Celsius, pentru aproximativ 40- 45 de minute, sau până când devin aurii.

    Când sunt copți îi mai lăsăm să se răcească puțin, apoi îl putem tăia și servi.

    Priviți cât de bine arată! Aluatul este foarte pufos și îl găsiți în nenumărate rețete de pe canalul meu, cum ar fi cornulețele cu rahat, pogăcelele cu jumări și multe altele.

    Vă doresc poftă bună!