Prăjitură cu Cartofi

Astăzi vom face prăjitură cu cartofi. Această rețetă este foarte veche, îmi amintesc că ne-o făcea mama atunci când nu avea prea multe ingrediente prin casă. Se face foarte ușor și este foarte bună.

Ingrediente:

250 de grame de unt
400 de grame de făină
400 de grame de rahat tăiat cubulețe
200 de grame de zahăr
200 de grame de cartofi fierți, pasați și raciți
2 linguri de cacao
200 de grame de gem (eu am de prune, dar puteți pune ori de care doriți)
1 gălbenuș
1 lingură de oțet


    Într-un bol punem făina și untul. Cu mâna sfărâmăm bine untul în făină. Apoi, adăugăm cartofii, zahărul, oțetul și gălbenușul. Frământăm aluatul până când am încorporat toată făina și avem un bol curat.

    Împărțim aluatul obținut în două. Jumătate din aluat îl lăsăm deoparte, iar în cealaltă jumătate punem cele două linguri de cacao și mai frământăm doar până când l-am încorporat bine și pe el.

    Întindem aluatul maro cu sucitorul între două hârtii de copt, după dimensiunea tăvii în care vom face prăjitura.

    Punem prima foaie în tavă cu tot cu hârtia de copt. Peste ea întindem uniform gemul de prune. Peste gem presărăm cubulețele de rahat.

    Întindem și cea de a doua foaie tot între două hârtii de copt. Punem foaia peste prăjitură. O aranjăm în așa fel încât să acopere întreaga suprafață.

    Dăm prăjitura la copt la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 40-45 de minute, sau până când devine aurie deasupra. Când prăjitura este coaptă ne vom ocupa de glazură.

Ingrediente pentru glazură:
6 linguri de zahăr
4 linguri de apă
2 linguri de cacao


    Într-o cratiță punem apa, zahărul și cacao. Fierbem glazura amestecând continuu pentru aproximativ 2-3 minute, sau până când tragem cu spatula și se vede fundul cratiței pentru 2-3 secunde.

    Peste prăjitura încă caldă punem glazura fierbinte și o întindem uniform. Lăsăm prăjitura să stea aproximativ două ore cât să se întărească glazura.

    Priviți cât de bine arată! Se văd bine cele două culori de foi, rahatul și glazura. Este o prăjitură foarte bună pe care trebuie neapărat să o încercați.

    Vă doresc poftă bună!