Prăjitura Furnica

Astăzi vom face Prăjitura Furnica. Are două blaturi pufoase, unul cu nuca și unul cu mac, de unde vine și denumirea prăjiturii. Macul din blat seamănă cu niște furnici. Este o prăjitură pufoasă dar și crocantă de la foile de napolitană, umplută cu cremă de cafea.

Ingrediente pentru blatul cu mac:
5 albușuri
2 linguri de făină
3 linguri de mac
5 linguri de zahăr


    Într-un bol punem albușurile și le batem spumă cu mixerul. Când sunt bine spumate începem să adăugăm zahărul treptat, mixand continuu. Apoi, adăugăm macul și făina. Omogenizăm totul bine.

    Punem compoziția obținută într-o tavă cu dimensiunea de 38x24 de cm, unsă și tapetată cu hârtie de copt. Dăm blatul la copt la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 25-30 de minute sau până când devine auriu deasupra.

    Când blatul este copt îl scoatem din tavă și îl lăsăm la răcit cu tot cu hârtia de copt.

Ingrediente pentru blatul cu nucă:
5 albușuri
2 linguri de făină
3 linguri de nuca măcinată
5 linguri de zahăr


    Într-un bol punem albușurile și le batem spumă cu mixerul. Când sunt bine spumate începem să adăugăm zahărul treptat, mixand continuu. Apoi, adăugăm nuca și făina. Omogenizăm totul bine.

    Punem compoziția obținută într-o tavă cu dimensiunea de 38X24 de cm, unsă și tapetată cu hârtie de copt. Dăm blatul la copt la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 25-30 de minute sau până când devine auriu deasupra.

    Când blatul este copt îl scoatem din tavă și îl lăsăm la răcit cu tot cu hârtia de copt. În timp ce blaturile se răcesc noi ne vom ocupa de cremă.

Ingrediente pentru cremă:
300 de grame de unt la temperatura camerei, cu cel puțin 80% grăsime
cele 10 gălbenușuri care ne-au rămas de la blaturi
300 de grame de zahăr
2 plicuri de cafea solubilă
3 linguri de lapte


    Pe baie de aburi vom fierbe crema. Punem un bol pe o cratiță în care avem apă fierbinte. In bol punem gălbenușurile, zahărul, cafeaua solubilă și laptele. Amestecăm continuu cu o lingură de lemn aproximativ 20-30 de minute, sau până când luăm puțină cremă între două degete și le îndepărtăm ușor, iar crema se întinde într-un fir subțire. Lăsăm crema să se răcească.

    Când crema este rece, într-un bol punem untul și îl spumam cu mixerul. Apoi, adăugăm câte o lingură din crema fiartă peste unt și mixam bine. Continuăm să facem la fel până când terminăm de încorporat toată crema fiartă. Impărțim crema obținută în patru părți egale.

Pentru a asambla prăjitura vom avea nevoie de:
blatul cu nucă
3 foi de napolitană
blatul cu mac
și crema de cafea


    Peste o foaie de napolitană punem un sfert din cremă și o întindem uniform. Apoi punem blatul cu mac și întindem încă un strat de cremă. Punem cea de-a doua foaie de napolitană, întindem cremă peste ea, apoi punem blatul cu nucă, întindem ultima parte din cremă și punem cea de-a treia foaie de napolitană deasupra. Foile mele de napolitană au fost puțin mai mari decât blaturile, așa că am tăiat excesul.

    Priviți cât de bine arată! Blaturile se văd foarte bine, în special furnicuțele din blatul cu mac, crema este absolut delicioasă, iar foile de napolitană fac această prăjitură să fie și puțin crocantă.

    Vă doresc poftă bună!