Iahnie de Cartofi (Borândău dă Crumpi)

Astăzi vom face Iahnie de Cartofi. La mine in Banat se numeste Borândău dă crumpi. Această rețetă este o variantă mai ieftină a piureului de cartofi, nu contine lapte, unt sau smântână. O făcea bunica mea mereu când eram copii și acum o face atât mama, cât și eu.

Ingrediente:
1.5 kg cartofi tăiați cubulețe
1 ceapă mai mare tocată
2-3 frunze de dafin
1 linguriță de sare

    Într-o oală punem cartofii, apă, ceapa, frunzele de dafin și sarea. Lăsăm cartofii să fiarbă. Între timp ce ei fierb, noi ne putem ocupa de ceapa călită.

Ingrediente pentru ceapa călită:
1 ceapă mai mare tocată
100 de ml de ulei
1linguriță de boia de ardei dulce

    Într-o cratiță punem uleiul și ceapa. Când ceapa este călită punem boiaua și amestecăm bine, apoi o luăm de pe foc și o lăsăm deoparte. O vom folosi pentru a servi iahnia.

    Când cartofii sunt fierți îi scurgem de apă și luăm frunzele de dafin, dar nu aruncăm apa. Îi punem într-un bol și îi pasăm ca la piure, impreună cu ceapa. Când sunt pasați punem peste ei aproximativ jumătate din apa în care au fiert. Trebuie să avem o consistență ca cea pentru clătite, deci poate vom avea nevoie de mai puțină sau mai multă apă.

Ingrediente pentru rântaș:
200 de ml de ulei
2 linguri cu vârf de făină
sare după gust
1linguriță de boia de ardei dulce

    În oala în care au fiert cartofii punem uleiul. Când este încins adăugăm făina, amestecăm bine, apoi punem și boiaua.

    Punem piureul de cartofi peste, amestecăm bine, condimentăm cu sare după gust și mai fierbem totul aproximativ 5 minute, pana cand se ingroașă iahnia.

    Când servim iahnia punem peste ea în farfurie ceapa călită.

    Priviți cât de bine arată! Această mâncare poate fi servită doar cu murături, sau ca și garnitură la carne.

    Vă doresc poftă bună!