Khachapuri (Paine Georgiana umpluta cu branza)

Astăzi vom Khachapuri. Această pâine umplută cu brânză este un preparat de patiserie național al Georgiei. Aluatul pufos este umplut cu trei tipuri de brânză și se servește ca un fel de mâncare principal.

Ingrediente pentru aluat:
900 de grame de făină
90 de ml de ulei
300 de ml de apă călduță
2 linguri de zahăr
300 de ml de lapte călduț
1 linguriță de sare
50 de grame de drojdie proaspătă


    Într-un bol punem făina, drojdia, zahărul, sarea, apa și laptele. Începem sa frământăm aluatul cu mâna până când terminăm de încorporat toată făina.

    Când avem aluatul format punem și uleiul și continuăm sa îl frământăm pentru încă 10-15 minute.

    Lăsăm aluatul să dospească la loc călduț pentru aproximativ 1 oră, acoperit cu un prosop de bucătărie.

    Între timp ce aluatul dospește noi ne vom ocupa de umplutură.

Ingrediente pentru umplutură:

600 de grame de brânză răzuită amestec de mozzarella și cheddar
400 de grame de brânză feta
200 de ml de lapte


    Într-un bol punem brânza răzuită, brânza feta și laptele. Omogenizăm totul bine.

    Când aluatul a crescut îl scoatem din bol pe blatul de lucru făinat și îl formăm într-o bilă. Îl împărțim în 6 bucăți egale. Formăm fiecare bucată de aluat într-o bilă. Întindem fiecare bucată de aluat cât să avem o foaie rotundă, nu foarte subțire.

    Punem câte 2-3 linguri din umplutura cu brânză pe partea de sus și cea de jos a aluatului.     Sigilam umplutura ca și când am face ruladă. Închidem marginile ca să arate ca o bărcuță. Punem bărcuța pe o tavă acoperită cu hârtie de copt.

    Continuăm sa facem la fel cu cu celelalte bucăți de aluat. Din această rețetă facem 6 khachapuri, dacă voi nu doriți sa faceți atât de multe, puteți înjumătăți rețeta.

    În mijlocul fiecărei bărcuțe punem încă 2-3 linguri din umplutură.

    Mai lăsăm la dospit încă 10-15 minute.

Ingrediente pentru restul rețetei:
6 ouă, din care vom folosi doar gălbenușurile
1 ou întreg pentru uns deasupra
6 cubulețe de unt


    Ungem fiecare bărcuță cu ou. Dăm la copt la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 30-40 de minute, sau până când devin aurii. Când sunt copți scoatem din cuptor și facem o mică adâncitură cu o furculiță în care punem un gălbenuș. Mai dăm la cuptor pentru încă 3 minute, cât să se gătească gălbenușul, dar să rămână moale.

    Imediat ce scoatem din cuptor punem pe fiecare un cubuleț de unt.

    Khachapuri sunt gata! Priviți cât de bine arată! Au un aluat pufos, brânză din belșug, care s-a topit și s-a rumenit atât de frumos. Pentru a servi khachapuri îmbinăm gălbenușul cu brânza și cu untul topit.

    Rupem bucăți din aluat și le trecem prin pasta formată în mijloc. O bunătate!
   
    
Vă doresc pofta bună!