Rețetă video de paste (canneloni, farfalle, lasagna, cellentani, fetuccine, orecchiette)

       Astazi va voi arata cum sa facem paste acasa. Cu putina imaginatie si creativitate putem avea toate tipurile de paste pe care le gasim in supermarketuri. Putem face canneloni, farfalle, foi pentru lasagna, cellentani, fetuccine, orecchiette.
Ingrediente:
500 grame faina
5 oua
100 ml de apa
      Intr-un bol punem faina, ouale in mijloc, si cu o furculita incepem sa framantam. Punem si apa si continuam sa framantam cu mana.
       Dupa ce am cuprins toata faina, punem aluatul pe blatul de lucru si il mai framantam putin.
       Daca nu vreti sa faceti asa de multe paste, puteti injumatatii reteta, dar nu uitati ca pentru fiecare ou e nevoie de 100 de grame de faina si 20 de ml de apa.
       Am impartit aluatul in doua pentru a avea loc sa-l intind pe blatul meu de lucru si cu un sucitor incep sa il intind. Aluatul trebuie sa fie subtire, asa ca nu va grabiti sa-l intindeti. Din cand in cand mai presaram faina pentru a nu se lipi.
       Cand avem foaia pentru paste intinsa, ne putem apuca de facut modele din ea.
1. Pentru a face farfalle taiem cu un pinten o fasie subtire (de aprox. 5 cm), apoi o impartim in patrate. Indoim fiecare patrat in asa fel incat sa arate ca un fluturas.
2. Pentru a face cellentani, taiem o fasie subtire, de aproximativ 5 mm, pe care o rulam pe un bat pentru frigarui. Apoi, o scoatem de pe bat si spirala e gata.
3. Pentru a face fetuccine e cel mai simplu. Taiem o fasie mai lata, presaram faina pe ea si o impaturam. Cu un cutit taiem fasii din ea. Le desfacem pentru ca sa nu se lipeasca si mai presaram faina daca e nevoie.
4. Trecem la urmatorul model. Foi pentru lasagna. Le taiem cat de lungi si late vreti ca sa se potriveasca in tava. Va recomand ca sa folositi foile proaspete, pentru ca daca le veti lasa la uscat se vor incretii si nu-si vor pastra forma.
5. Pentru a face orecchiette luam putin aluat din bucata pe care nu am intins-o inca si o formam intr-un cilindru. Taiem din cilindru bucati mici si cu degetul dat prin faina le apasam trecand prin ele in asa fel incat sa formam un canal. (o ureche)
6. Si pentru ultimul model, canneloni, taiem o fasie de aproximativ 5 cm latime din care taiem dreptunghiuri. Pe coada unei linguri de lemn rulam bucata de aluat. La fel ca si pentru foile de lasagna, acest tip de paste va trebui folosit proaspat, pentru ca daca il veti lasa la uscat se vor turti si nu le veti mai putea umple.
      Farfalle, cellentani, fetuccine, orecchiette le puteti lasa la uscat pe foaie de copt sau hartii, iar cand sunt uscate le puteti depozita in pungi pana la 1 luna.
       Si uite ca avem paste facute in casa, mult mai sanatoase si gustoase decat cele din comert, intr-un timp foarte scurt si cu foarte putine ingrediente.

Va doresc POFTA BUNA!