Colaci cu Gem - Reteta video

       Astazi vom face Colaci cu Gem. Cu un aluat dospit care se face foarte usor si nu necesita prea multa framantare, cu gem si un strat de zahar deasupra, acesti colaci sunt minunati. Sunt pufosi, dulci si merg de minune simpli, sau cu un pahar de lapte.

Ingrediente aluat:
750 de grame de faina
400 de ml de lapte caldut
100 de ml de ulei
3 linguri de zahar
3 galbenusuri
25 de grame de drojdie proaspata
1 lingurita de sare

1. Incepem cu maiaua. Intr-un bol punem laptele caldut, drojdia, zaharul si 4-5 linguri cu varf de faina. Cu un tel amestecam pana cand toate ingredientele s-au omogenizat, apoi lasam maiaua sa stea pentru 10 minute. In acest timp drojdia se va activa si va forma mici bule de aer pe suprafata aluatului.

2. Cand drojdia s-a activat adaugam galbenusurile, ulei, faina si sare. Nu adaugam toata faina deodata, pentru ca s-ar putea sa nu avem nevoie de toata. Depinde si de umiditate si de cat de mici sau de mari sunt galbenusurile.

3. Incepem sa framantam cu un tel, iar cand aluatul devine prea greu de framantat cu telul, continuam cu mana. Adaugam faina treptat, pana cand am format un aluat nelipicios.

4. Presaram putina faina peste blatul de lucru si rasturnam aluatul. Il mai framantam putin, apoi il formam intr-o bila.

5. Ungem un bol cu ulei. Punem aluatul in bol si il lasam acoperit sa dospeasca la loc caldut pentru aproximativ 1 ora. Intre timp ce aluatul dospeste, vom pregati celelalte ingrediente.
\
Ingrediente pentru umplutura:
100 de grame de zahar
100 de ml de ulei
250 de grame de gem (Eu am folosit de prune)

6. Cand aluatul a crescut il scoatem din bol pe blatul de lucru fainat si il apasam usor cu mainile pentru a scoate aerul. Apoi, il intindem cu un sucitor pana cand are 1 cm grosime. Taiem aluatul in 24 de bucati. Nu va faceti griji daca nu sunt perfecte, pentru ca le vom da forma dupa ce le vom umple.

7. Punem gem pe fiecare bucata de aluat, in mijloc. Acum, fiti atenti cum formam colacii: luam o bucata de aluat si o impaturam in doua, apasand bine aluatul pe margini, pentru a sigila cat mai bine gemul inauntru. Apoi, rasucim aluatul si cu grija, formam o bila prin impaturarea unui capat pe sub celalalt. Puteti observa cum ii formez in video.

8.Cand avem toti colacii formati, luam cate unul pe rand si ii dam prin ulei, apoi prin zahar tos si il punem intr-o tava unsa cu ulei. Facem la fel cu toti colacii.

9. Cand avem tava umpluta cu ei, ii mai lasam sa dospeasca pentru 15-20 de minute, acoperiti cu un prosop de bucatarie.

10. Dam colacii la copt la 220 de grade Celsius pentru aproximativ 40 de minute, sau pana cand devin aurii deasupra. Daca si voi ii coaceti ca mine intr-un cuptor electric, atunci va recomand ca in ultimele 10 minute sa lasati caldura sa vina doar din partea de jos, pentru a-i rumenii frumos si la fund.
       Cand colacii sunt copti, ii scoatem din tava si pot fi serviti imediat. Priviti cat de pufos este acest aluat! Si impreuna cu gemul fierbinte care curge dinauntru si cu zaharul de deasupra, acesti colaci sunt divini.

Va doresc POFTA BUNA!