Branzoaice / Poale-n Brau - Reteta video

       Astazi vom face Branzoaice. O reteta traditionala cu aluat dospit pufos si umplutura de branza dulce aromata cu vanilie si lamaie.

Ingrediente pentru aluat:
750 de grame de faina
400 de ml de lapte caldut
3 galbenusuri
100 de ml de ulei
3 linguri de zahar
1 lingurita de sare
25 de grame de drojdie proaspata

1. Incepem cu maiaua. Intr-un bol punem laptele caldut, drojdia, zaharul si 4-5 linguri ccu varf de faina. Cu un tel amestecam pana cand toate ingredientele s-au omogenizat, apoi lasam maiaua sa stea pentru 10 minute. In acest timp drojdia se va activa si va forma mici bule de aer pe suprafata laptelui.

2. Cand drojdia s-a activat, adaugam galbenusurile, uleiul, faina si sare. Nu adaugam toata faina deodata pentru ca s-ar putea sa nu avem nevoie chiar de toata.

3. Incepem sa framantam cu o lingura de lemn, iar cand aluatul devine prea greu de framantat cu lingura, presaram faina peste blatul de lucru si rasturnam acolo aluatul.

4. Continuam sa il framantam pentru 5 minute, adaugand faina doar daca mai este nevoie pentru a nu se lipi. Il formam intr-o bila.

5. Ungem un bol cu ulei. Punem aluatul in bol si il lasam acoperit sa dospeasca la loc caldut pentru aproximativ 1 ora.
       Intre timp ce aluatul dospeste, vom pregati umplutura.
Ingrediente pentru umplutura:
500 de grame de branza dulce
100 de grame de stafide
2 oua
2 linguri de gris
250 de grame de zahar
2 plicuri de zahar vanilinat
coaja de la 1 lamaie

6. Peste branza punem ouale si zaharul. Le omogenizam bine. Apoi, punem grisul, zaharul vanilinat, coaja de lamaie si stafidele. Le incorporam si pe ele si umplutura este gata!

7. Cand aluatul a crescut, il rasturnam pe blatul de lucru fainat. Apasam usor cu mainile aluatul pentru a scoate aerul. Apoi, il intindem cu sucitorul pana cand are jumatate de cm grosime.

8. Taiem aluatul in 16 patrate egale. Punem cate o lingura de umplutura pe fiecare patrat. Formam branzoaicele prin a uni colturile de atatea ori de cat e nevoie pentru a sigila branza inauntru. Aluatul este elastic si le putem forma usor.

9. Ungem branzoaicele cu ou batut. Le dam la copt la 220 de grade Celsius pentru aproximativ 30 de minute, sau pana cand s-au rumenit frumos deasupra.
       Sunt pur si simplu minunate! Au un gust dulce si aromat de la vanilie si lamaie, iar aluatul este pufos si rumen.

Va doresc POFTA BUNA!