Caltaboși Tradiționali de Casă

Astăzi vom face Caltaboși. În familia mea îi facem mereu după această rețetă. Caltaboșii ies foarte bine condimentați și aromați. Mezelurile făcute în casă nu doar că sunt proaspete, dar sunt și mult mai bune la gust și știm exact ce conțin.

Ingrediente pentru fiert:
1.5 kg de șorici
1 cap de porc tăiat pe jumătate, fără rât
2 kg de ficat de porc


    Într-o oală mai mare punem capul și șoriciul la fiert. Punem apă rece până când carnea este acoperită. Lăsăm carnea să fiarbă 4-5 ore până când se desprinde de pe os.

    Când carnea este fiartă o scoatem din oală și o lăsăm să se răcească puțin.

    În aceeași apă în care a fiert carnea punem ficatul și îl fierbem aproximativ 30-40 de minute, sau până când înfigem o scobitoare și nu mai iese sânge. Îl scoatem de la fiert.

    Cu răbdare desfacem carnea de pe osul de la cap.

    Acum vom măcina carnea. În mașina de tocat carne adăugăm alternativ carne de la cap, ficat și șorici, până când o terminăm de tocat pe toată.

Ingrediente pentru a face caltaboșii:
aproximativ 10 metri de mațe pentru cârnați
carnea fiartă și tocată pe care am făcut-o mai devreme
2 căpățâni mai mari de usturoi pe care le-am dat prin răzătoare
sare și piper după gust, aproximativ 4-5 linguri din fiecare
400 de ml din lichidul în care a fiert carnea
2 linguri de boia de ardei dulce


    Într-un bol mai încăpător punem carnea tocată, sare, piper, boia, usturoi și lichidul în care a fiert carnea. Cu mâna amestecam totul foarte bine, timp de câteva minute.

    Umplem mașina de făcut cârnați cu amestecul acesta. Luăm o bucată de maț și îl legăm cu ață. Il punem pe mașina de făcut cârnați și îl umplem, apoi îl legăm și la celălalt capăt cu aceeași ață.     Continuăm să facem la fel până când terminam toată compoziția. Eu am făcut 10 metri de caltaboși.

    În aceeași apă în care am fiert carnea vom fierbe caltaboșii, dar înainte adăugăm aproximativ 300 ml de apă rece, pentru a răci puțin lichidul. Dacă am pune caltaboșii direct în apă clocotită, ar crăpa.

    Punem caltaboșii în apă și îi lăsăm pe foc doar cât să dea un clocot. Apoi, oprim focul și îi mai lăsăm să stea 30 de minute.

    Scoatem caltaboșii din apa în care au fiert într-un bol cu apă rece. Ii spălăm puțin de grăsimea de pe ei, apoi îi lăsăm pe o tavă la răcit. Eu i-am lăsat să stea peste noapte, la loc răcoros.

    Priviți cât de bine arată a doua zi! Caltaboșii s-au întărit și am putut tăia felii perfecte. Au un gust minunat. Eu ador să îi mănânc atât cu muștar, cât și cu mere.

    Vă doresc POFTĂ BUNĂ!