Coliva (Desert cu Grau)

Astăzi vom face colivă. Deși la noi în țară coliva este asociată cu pomenile, cu slujbele religioase, eu cred că este un desert ca oricare altul pe care îl putem consuma în orice perioadă a anului.

Ingrediente:
1 kg de arpacaș
3 litri de apă
500 de grame de zahăr
4 linguri de cacao
250 de grame de nucă măcinată
40- 50 de mililitri esență de rom (depinde de gustul fiecaruia)

Ingrediente pentru decor:
bomboane de diferite feluri și culori
și ciocolată

    Punem arpacașul spălat, intr-o cratiță și adăugăm cei 3 litri de apă. Îl lăsăm să fiarbă aproximativ o oră, o oră jumate, pana cand vedem că se îngroașă. In tot acest timp amestecam continuu in el, pentru a nu se prinde.

    Când este fiert adăugăm zahărul și îl mai ținem pe foc aproximativ 5 minute, apoi îl lăsăm să se răcească în totalitate.

    Când este rece putem observa că s-a întărit, deci putem continua să punem restul de ingrediente. Adăugăm nuca măcinată, dar păstrăm puțină pentru decor, cacao și esența de rom. Amestecăm cu mâna până când totul este foarte bine omogenizat.

    Punem compoziția obținută într-un bol și o nivelam bine deasupra. Decoram deasupra cu nuca măcinată rămasă, bomboane și ciocolată după preferință.

    Coliva, bineînțeles că se poate face cu grâu selectat, însă eu întotdeauna am preferat să o fac cu arpacaș, pur și simplu pentru că mi se pare mai cremoasă. Este foarte aromată și poate fi consumată ori de câte ori aveți poftă.

Vă doresc POFTA BUNĂ!