Cremeș / Cremșnit

Astăzi vom face Cremeș. Această rețetă nu lipsește niciodată de pe masa mea de sărbători. Vă voi arăta atât cum facem crema cât și cum facem foile. Intre două foi fragede punem un strat gros de cremă pufoasă și aromată.

Ingrediente pentru foi:
300 grame de faină
100-110 ml de apă caldută
2 linguri de ulei
2 galbenușuri
1 lingura de otet
1 lingurită de sare
300 grame de osânză + 100 de grame de faină


    Într-un bol punem făina, sarea, gălbenușurile, uleiul, otetul și apa. Incepem să frământăm aluatul cu mâna adăugând apa treptat până când avem aluatul format. Lăsăm aluatul puțin deoparte.
    In același bol în care am făcut aluatul punem făina și osanza. In felul acesta avem mai puține vase de spălat. Le amestecăm până când osanza a cuprins toată făina. O împărțim în 3 bile.
    Presărăm făină peste blatul de lucru și începem să întindem aluatul cu un sucitor până când e de jumătate de centimetru grosime.

    Luăm primă bilă de osânză și ungem toată suprafața aluatului. Păstrăm putina osanza pentru a unge puțin mai târziu aluatul. Acum împăturăm aluatul. Acest pas este foarte important. Il împăturăm dinspre noi până la jumate, apoi partea de sus peste jumate. Ungem cu osânza rămasă din prima bilă, apoi împăturăm de la stânga până la mijloc. Ungem cu ce ne-a mai rămas din prima bilă, apoi împăturăm de la dreapta peste mijloc. Punem aluatul pe o farfurie pe care avem pusă făină, îl acoperim cu un prosop de bucătărie și îl lăsăm să stea 30 de minute la frigider.

    Dupa cele 30 de minute îl întindem si îl ungem cu a doua bila de osanza. Il impaturam și îl dăm iarăși la frigider. Apoi, facem la fel și cu a treia bilă.

    După ce am format straturile presărăm faină peste blatul de lucru și începem să întindem aluatul. Când îl întindem trebuie să avem grija să fie în aceeași pozitie în care l-am împăturat, adică cu cusătura spre stanga.

    După ce am întins puțin aluatul îl împărțim în patru bucăți egale, pentru a face patru foi. Intindem pe rând câte o foaie, până când este de dimensiunea tăvii în care vrem să o coacem. Aluatul se va întinde foarte subțire, pentru că el va crește la cuptor.

    Punem foaia pe o hârtie de copt și o dăm la cuptor la 200 de grade Celsius pentru aproximativ 15-20 de minute sau până când devine aurie deasupra.

    Intre timp ce prima foaie este la cuptor noi o putem întinde pe cea de-a doua. Când prima foaie este coaptă o scoatem pe o tavă și pe aceeași hârtie de copt pe care am copt-o pe prima o vom coace și pe cea de-a doua.

    Crema pe care o să v-o arăt este suficientă pentru a umple două foi. Dacă doriți să le umpleți pe toate patru atunci va trebui să dublați rețeta.

Ingrediente pentru cremă:
2 l de lapte
350 de grame de zahăr
5 linguri cu vârf de faină
3 ouă
3 budinci de vanilie 


    Intr-un bol punem ouăle, praful pentru budincă, faina, zahărul și aproximativ 10 linguri de lapte. Cu un tel omogenizăm totul bine.

    Restul de lapte îl punem într-o cratiță și îl lăsăm să fiarbă. Când fierbe punem amestecul pentru budincă în el și amestecăm continuu cu o lingură de lemn până când se îngroașă. Oprim focul și lăsăm crema să stea aproximativ 10 minute.

    După cele 10 minute putem începe să umplem foile. Punem un strat de cremă și îl întindem uniform. Lăsăm să stea 5 minute apoi vom pune și restul de cremă. Deasupra punem cea de a doua foaie. Eu am ales să o sfărâm înainte, dar puteți să o puneți și întreagă. Deasupra presărăm zahăr pudră.

    Lăsăm prăjitura să stea câteva ore cât să se întărească crema.

    Priviți cât de bine arată! Stratul de crema este foarte gros și vă asigur că este foarte gustos. Foile sunt foarte pufoase și fragede. O prăjitură care nu trebuie să lipsească de pe masa voastră de sărbători.
 
Vă doresc POFTĂ BUNĂ!