Răcituri / Piftie / Cotoroage

Astăzi vom face Răcituri. Le mai cunoaștem sub denumirea de piftie sau cotoroage, așa cum li se spune la mine în Banat. Aceasta nu este o rețetă tocmai rapidă, dar cu siguranță merită făcută. Eu vă voi arăta cum o fac eu cu mama, prin fierbere îndelungată, fără să folosim gelatină. Eu nu pun nici măcar legume, așa cum am văzut în alte rețete, pentru că îmi plac exact așa cum mi le amintesc din copilărie.

Ingrediente:
jumătate de cap de porc
4-5 picioare de porc
1 rât de porc tăiat pe jumătate
2-3 urechi de porc
2 kg de sare grunjoasă
4-5 căpățâni de usturoi


    Vom incepe prin a pune la sărat carnea. Pe fundul unei cratițe mai mari punem un strat de sare. Luăm pe rând câte o bucată de carne și o sărăm foarte bine. Important este ca toate părțile să fie bine acoperite în sare, iar pentru a face asta frecăm fiecare bucată de carne în mâini. Incepem cu picioarele, apoi capul, râtul și urechile. Acoperim totul în sare. Lăsăm carnea la sărat o săptămână.

    După o săptămână scoatem carnea din sare și o spălăm într-un bol cu apă rece. Apoi, o punem într-o oală mai mare plină cu apă unde o lăsăm la desărat de dimineața până seara. Seara schimbăm apa și o mai punem încă o dată la desărat până dimineața.
    Dimineața scoatem carnea de la desărat.

    Într-o oală de 20 litri umplută pe jumătate cu apă punem carnea și cățeii de usturoi. Completăm cu apă până aproape de a umple oala.

    Punem răciturile la fiert, iar din momentul în care încep să fiarbă, le tinem pe foc aproximativ 4-5 ore, sau până când lichidul scade la jumătate. In acest fel de răciturile se vor întări foarte bine fără să mai avem nevoie de a pune gelatină, iar carnea se va desprinde de pe os.

    Când răciturile s-au terminat de fiert scoatem carnea și usturoiul din apă. Lăsăm puțin carnea la răcit cât să nu ne ardem la mâini, apoi o desprindem de pe os. Fiindcă au fiert atât de mult oasele se desprind foarte ușor de carne.

    In boluri mai mici aranjăm bucăți de carne. Punem atât carne de la cap, cât și urechi, rât și picioare.

    Cu un polonic luăm grăsimea de la suprafața apei. Punem lichidul obținut prin fierbere în fiecare bol peste carnea aranjată.

    Pentru a adăuga puțină culoare presărăm deasupra boia de ardei dulce. Lăsăm răciturile să stea peste noapte la loc răcoros.

    Priviți cum arată a doua zi! Putem întoarce bolul invers iar răciturile nu cad. Arată absolut minunat, iar gustul este magnific. Imi amintește de copilărie.

    Vă doresc poftă bună!