Prăjitura Opinca

Astăzi vom face Prăjitura Opinca. Are patru foi de napolitană, pe două dintre ele am copt albuș cu nucă măcinată, iar pe celelalte două am copt gălbenușul, apoi le-am umplut cu o cremă fiartă de cafea.

Ingrediente pentru foile cu albuș:
2 foi de napolitană
6 albușuri
6 linguri cu vârf de nucă măcinată
6 linguri cu vârf de zahăr

    Într-un bol punem albușurile și le batem spumă cu mixerul. Când sunt bine spumate începem să adăugăm zahărul treptat, mixand continuu. Apoi, adăugăm nuca măcinată și omogenizăm bine cu o spatulă.

    Împărțim compoziția obținută pe două foi de napolitană și o întindem uniform. Coacem foile la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 20-25 de minute, sau până când devin aurii deasupra, iar dacă punem mâna peste ele nu ni se lipește albușul de mână. Puteți observa că atunci când sunt coapte foile se curbează și iau forma unei opinci, de unde vine și denumirea prăjiturii.

Ingrediente pentru foile cu gălbenuș:
2 foi de napolitană
6 gălbenușuri
1 lingură de făină
6 linguri cu vârf de zahăr
un vârf de cuțit de praf de copt

    Într-un bol punem gălbenușurile și zahărul. Cu o lingură de lemn le spumăm bine până când își dublează volumul. Apoi, adăugăm făina și praful de copt și le încorporăm bine.

    Impărțim compoziția obținută pe două foi de napolitană și o întindem uniform. Coacem foile la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 15-20 de minute, sau până când devin aurii deasupra, iar dacă punem mâna peste ele nu ni se lipește gălbenușul de mână.

Ingrediente pentru cremă:
5 ouă întregi
350 de grame de unt la temperatura camerei, cu cel puțin 80% grăsime
10 linguri de zahăr
4 linguri de zahăr praf
2 plicuri de cafea solubilă

    Într-un bol punem ouăle și zahărul. Cu mixerul le spumam bine până când își dublează volumul.

    Pe baie de aburi vom fierbe crema. Punem bolul cu ouă peste o cratiță în care avem apă fierbinte. Amestecăm continuu cu un tel 10 de minute, iar când crema este suficient de fierbinte adăugăm cafeaua solubilă și zahărul praf. Continuăm să amestecăm cu telul pentru încă 15-20 de minute sau până când luăm puțină cremă între două degete și le îndepărtăm ușor, iar crema se întinde într-un fir subțire. Lăsăm crema să se răcească.

    Când crema este rece, într-un bol punem untul și îl spumam cu mixerul. Apoi, adăugăm câte un polonic din crema fiartă peste unt și mixam bine. Continuăm să facem la fel până când terminăm de încorporat toată crema fiartă. Impărțim crema obținută în trei părți egale.

    Acum vom asambla prăjitura. Vom pune o foaie cu gălbenuș, una cu albuș, apoi iarăși una cu gălbenuș iar la final încă una cu albuș. Intre foi întindem uniform cremă. La final apăsăm foile. Nu vă faceți griji dacă foile vor crăpa, ele sunt foarte crocante și este normal să se întâmple așa.

    Priviți cât de bine arată! Aceasta este o prăjitură crocantă cu o cremă foarte pufoasă de cafea.

    Vă doresc poftă bună!