Mucenici Umpluți cu Mac

Astăzi vom face Mucenici umpluți cu Mac. Este o rețetă foarte simplă, aluatul îl găsiți în multe dintre rețetele mele, cum ar fi cornulețele cu rahat, brânzoaice, pogăcele cu jumări și altele. Acest aluat îl vom umple cu mac, îi vom da forma cifrei 8, iar când Mucenicii sunt copți îi vom acoperi în miere și mac.

Ingrediente pentru aluat:
400 ml de lapte călduț
750 de grame de făină
3 linguri de zahăr
100 de ml de ulei
3 gălbenușuri
25 de grame de drojdie proaspătă
1 linguriță de sare

    Vom începe cu maiaua. Intr-un bol punem laptele călduț, drojdia, zahărul și câteva linguri cu vârf de făină. Cu un tel amestecăm până când toate ingredientele s-au omogenizat, apoi lăsăm maiaua să stea pentru 10 minute. În acest timp drojdia se va activa și va forma mici bule de aer pe suprafața laptelui.

    Când drojdia s-a activat, adăugăm gălbenușurile, uleiul, făina și sarea. Punem sarea peste făină și nu direct peste drojdie pentru că nu vrem să o dezactivam.

    Cu mâna începem să frământăm aluatul. Când avem aluatul format, îl răsturnăm pe blatul de lucru făinat și continuăm să îl mai frământăm pentru aproximativ 20-30 de minute.

    Formăm aluatul într-o bilă și îl punem înapoi în bolul în care l-am făcut. Îl acoperim cu un prosop de bucătărie și îl lăsăm la dospit la loc călduț pentru aproximativ o oră. Între timp ce aluatul dospește noi ne vom ocupa de umplutură.

Ingrediente pentru umplutură:
100 de grame de mac măcinat
100 de grame de zahăr
4 linguri de lapte fierbinte


    Într-un bol punem macul, zahărul și laptele. Omogenizăm totul bine.
   
   Când aluatul a crescut îl scoatem din bol pe blatul de lucru făinat și îl apăsăm ușor cu mâinile pentru a scoate aerul, apoi îl împărțim în 13 bucăți egale.

    Întindem fiecare bucată de aluat cu sucitorul, punem mac peste, rulăm aluatul ca și când am face o ruladă, apoi apăsăm bine aluatul pentru a sigila umplutura înăuntru, iar la final unim capeții și formăm cifra 8. Continuăm să facem la fel până când îi terminăm de format pe toți.

    Punem mucenicii pe o tavă acoperită cu hârtie de copt și îi mai lăsăm la dospit 15 minute. Coacem mucenicii la 200 grade Celsius pentru aproximativ 45 de minute, sau până când devin aurii.

    Imediat ce îi scoatem din cuptor îi ungem cu miere și presărăm mac peste ei.

    Priviți cât de bine arată! Umplutura se vede foarte bine, iar aluatul este foarte pufos. Rețeta tradițională este cu nucă, dar noi îi putem umple cu orice, așa cum am făcut astăzi și i-am umplut cu mac.

    Vă doresc poftă bună!