Prăjitura Regina Maria

Astăzi vom face Prăjitura Regina Maria. Are o bezea pufoasă, plină cu nuca și rahat, cremă de cafea și două foi. Si aceasta este una dintre rețetele mai vechi din caietul meu de prăjituri, pe care o fac și acum, poți și simplu pentru că este extraordinar de bună.

Ingrediente pentru blatul de bezea:
7 albușuri
250 de grame de rahat tăiat cubulețe
250 de grame de zahăr
4 linguri de făină
150 de grame de nucă tocată mărunt


    Într-un bol punem albușurile și le batem spumă cu mixerul. Când sunt bine spumate începem să adăugăm zahărul treptat, mixand continuu. Apoi, adăugăm făina, nuca și rahatul. Cu o spatulă omogenizăm totul bine.

    Punem compoziția într-o tavă unsă și tapetată cu hârtie de copt. Dăm blatul la copt la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 30-40 de minute, sau până când devine auriu deasupra. Când blatul este copt îl scoatem din tavă și îl lăsăm să se răcească, fără să îl luăm de pe hârtia de copt.

Ingrediente pentru foi:
4 albușuri
4 gălbenușuri
4 linguri de făină
4 linguri de zahăr


    Într-un bol punem albușurile și le batem spumă cu mixerul. Când sunt bine spumate începem să adăugăm zahărul treptat, mixand continuu. Apoi, adăugăm gălbenușurile și făina. Omogenizăm totul bine.

    Punem jumătate din compoziția obținută pe fundul unei tăvi unsă cu ulei și tapetată cu făină.     Dăm foaia copt la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 15 minute, sau până când devine aurie deasupra.

    Când foaia este coaptă, trecem cu un cuțit pe sub ea, cu grijă să nu o rupem și o punem pe o hârtie de copt. Continuăm să coacem și cea de a doua foaie, la fel ca și pe prima.

    Când avem blatul și foile coapte ne putem ocupa de cremă.

Ingrediente pentru cremă:
cele 7 gălbenușuri care ne-au rămas de la blatul de bezea
250 de grame de zahăr
4 linguri de lapte
1 plic de cafea solubilă
250 de grame de unt la temperatura camerei, cu cel puțin 80% grăsime


    Pe baie de aburi vom fierbe crema. Punem un bol pe o cratiță în care avem apă fierbinte. In bol punem gălbenușurile, zahărul, laptele și cafeaua solubilă. Amestecăm continuu cu o lingură de lemn aproximativ 20-30 de minute, sau până când luăm puțină cremă între două degete și le îndepărtăm ușor, iar crema se întinde într-un fir subțire. Lăsăm crema să se răcească.

    Când crema este rece, într-un bol punem untul și îl spumam cu mixerul. Apoi, adăugăm câte o lingură din crema fiartă peste unt și mixam bine. Continuăm să facem la fel până când terminăm de încorporat toată crema fiartă.

    Împărțim crema obținută în două. Peste prima foaie punem jumătate din cremă și o întindem uniform. Punem blatul de bezea, întorcând-ul invers pentru că este mai fragil și nu vrem să îl rupem, apoi luam hartia de copt jos. Peste el punem și restul de cremă, o întindem uniform și punem ultima foaie. Deasupra punem zahăr pudră.

    Prăjitura este gata și poate fi servită imediat. Priviți cât de bine arată! Este o prăjitură foarte pufoasă, colorată și dulce.

    Vă doresc poftă bună!