Prăjitură cu umplutură de cartofi de pe vremea bunicii

Astăzi vom face o prăjitură cu umplutură de cartofi de pe vremea bunicii. În tinerețe bunica mea făcea prăjituri la evenimente mari, iar caietul ei cu rețete de prăjituri este foarte stufos. Mereu se întâmplă ca atunci când caut o idee de a filma o rețetă, să o sun pe bunica și să îmi spună ea una dintre rețetele ei. Această prăjitură este foarte bună și are o umplutură mai deosebită, cu cartofi.

Ingrediente pentru foi:
400 de grame de făină
3 gălbenușuri
150 de grame de untură (puteți folosi și unt dar cu untură ies mai fragede foile)
100 de grame de zahăr
10 grame de praf de copt
coaja de la o lămâie
100 de ml de lapte


    Într-un bol punem făina și untura. Cu mâna sfărâmăm bine untura în faină. Apoi, adăugăm gălbenușurile, zahărul, praful de copt și coaja de lămâie. Omogenizăm totul bine.

    La final adăugăm laptele, treptat, până când avem format aluatul.

    Împărțim aluatul în două bucăți egale.

    Luăm o bucată de aluat și o întindem cu sucitorul pe o hârtie de copt, după dimensiunea tăvii în care vom coace prajitura. Acest aluat este moale, îl putem tăia și lipii pentru a acoperi fundul tăvii în întregime.

    Lăsăm foaia puțin deoparte, între timp ce ne vom ocupa de umplutură.

Ingrediente pentru umplutură:
500 de grame de cartofi fierți și răzuiți
150 de grame de nucă măcinată
350 de grame de zahăr
1 lingura de cacao
3 albușuri
15 ml de esență de rom


    Într-un bol punem albușurile și le batem spumă cu mixerul. Când sunt bine spumate începem să adăugăm zahărul treptat, mixand continuu. Apoi, adăugăm cartofii, nuca măcinată, cacao și esența de rom. Omogenizăm totul bine și umplutura este gata.

    Punem toată umplutura peste prima foaie și o întindem uniform.

    Întindem și cea de-a doua bucată de aluat, tot pe hârtie de copt, pentru a o transfera mai ușor peste prăjitură. Dacă se lipește de sucitor mai puteți presăra făină.

    Punem foaia peste prăjitură. Dăm prăjitura la copt la 180 de grade Celsius, pentru aproximativ 45-50 de minute, sau până când devine aurie deasupra.

    Când prăjitura este coaptă presărăm zahăr pudră peste ea.

    Priviți cât de bine arată! Este o prăjitură foarte fragedă, umplutura are un gust foarte plăcut. Dacă nu ați știi că această prăjitură conține cartofi, nici nu v-ați da seama. Vă amintiți de această prăjitură din copilărie?

    Vă doresc poftă bună!