Panettone

    Astăzi vom face Panettone. Acest cozonac italienesc este foarte pufos, plin de fructe și aromat. Lămâie, portocală, rom, vanilie, toate aceste arome îi dau un gust minunat.     

Ingrediente:
500 de grame de făină
100 de grame de zahăr
120 de grame de unt moale
2 ouă întregi
3 gălbenușuri
1 linguriță de sare
1 ml de esență de panettone
coaja de la o lămâie
coaja de la o portocală
180 de ml de apă călduță
60 de ml de rom
10 grame de drojdie uscată
60 de grame de merișoare uscate
60 de grame de stafide aurii
60 de grame de stafide brune
60 de grame de goji uscate


    Într-un bol punem ouăle, gălbenușurile, coaja de portocală și cea de lămâie, apa și esența de panettone. Cu un tel le omogenizăm bine.

    În bolul unui mixer punem făina, zahărul, sarea și drojdia. Pornim mixerul cât să se amestece ingredientele uscate, apoi treptat adăugăm ingredientele lichide.

    Când avem aluatul format adăugăm și untul și continuăm sa îl mai frământăm 10-15 minute. Dacă faceți aluatul cu mâna va trebui frământat mai mult.

    Punem aluatul într-un bol uns cu ulei și îl lăsăm să dospească la loc călduț pentru aproximativ o oră jumătate, acoperit cu folie alimentară.

    Între timp ce aluatul crește punem fructele uscate într-un bol și peste ele punem romul. Le lăsăm să se hidrateze, amestecând din când în când în ele.

    Când aluatul a dospit punem fructele hidratate în el și le încorporăm cu mâna. Punem aluatul într-o formă pentru panettone adâncă, cu dimensiunea de 16 cm, tapetată cu hârtie de copt. Îl lăsăm iarăși să dospească la loc călduț pentru încă o oră.

    După ce aluatul a mai crescut îl dăm la copt la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 40 de minute. După primele 40 de minute verificam cu un băț pentru frigărui dacă este copt în mijloc. Dacă nu este copt îl mai lăsăm 10 minute.

    Când este copt îl scoatem din formă și îl lăsăm să se răcească complet.

    Priviți cât de bine arată înăuntru! Este un aluat pufos, plin de fructe și atât de aromat.

    Vă doresc poftă bună!