Varză a la Cluj

Astăzi vom face Varză a la Cluj. Este un preparat tradițional de mâncare, specific zonei Ardealului. Are straturi de varză murată, orez, carne și smântână. Este foarte delicioasă și arată frumos straturile.

Ingrediente:
1 varză mare murată tocată
1 kg de carne tocată
400 de grame de orez
100 ml de ulei
2 cepe tocate cubulețe
400 de grame de smântână
sare și piper după gust
1 linguriță de boia de ardei dulce


    Începem prin a pune într-o o cratiță cu 1,2 litri de apă o linguriță de sare și orezul. Îl fierbem 20 de minute la foc mediu, amestecând din când în când.

    Într-o tigaie punem 50 de ml de ulei și ceapa. O călim 5 minute, amestecând din când în când în ea. Apoi, punem boiaua de ardei dulce, amestecăm și punem carnea. Condimentăm cu sare și piper după gust. Mai călim puțin și carnea, apoi luam de pe foc.

    Într-o altă cratiță punem 50 de ml de ulei și varza murată. O călim 10 minute, cât să se mai înmoaie.

    Acum clădim varza a la Cluj. Într-o tavă mai încăpătoare punem un strat de varză, unul de orez și unul de carne. Repetăm încă o dată straturile. Deasupra punem un ultim strat de varză.

    Dăm varza la cuptor aproximativ o oră. Când este gătită facem câteva gauri în ea cu o furculiță.     Deasupra punem smântâna. Mai dăm la cuptor 10 minute.

    Varza a la Cluj este gata! Priviți cât de bine arată! Are atâtea straturi delicioase. O mâncare perfectă pentru orice zi a săptămânii.

    Vă doresc poftă bună!