Mucenici din Banat

Astăzi vom face Mucenici din Banat de pe vremea bunicii. Aceștia nu se împletesc ca și cei cu care suntem noi obișnuiți. Se fac ca o pogace pe care se fac 40 de adâncituri, reprezentând cei 40 de mucenici.

Ingrediente pentru aluat:
500 de grame de făină
320 de ml de apă călduță
25 de grame de drojdie proaspătă
40 de ml de ulei
1 linguriță de sare


    În bolul unui mixer punem apa călduță, drojdia, făina și sarea. Mixăm cât să se formeze aluatul, apoi punem uleiul și îl mai frământăm 10 minute.

    Punem aluatul format într-un bol în care am pus puțină făină. Îl lăsăm la dospit acoperit cu un prosop de bucătărie.

    Când aluatul este dospit îl punem pe blatul de lucru făinat și îl formăm într-o bilă. Împărțim aluatul în 5 bucăți egale. Le formăm în bile.

    Întindem fiecare bilă cu sucitorul de mărimea unei farfurii mici de tort.

    Punem pogăcile pe o tavă acoperită cu hârtie de copt și le mai lăsăm la dospit 15-20 de minute.

    După ce au dospit le facem 40 de adâncituri cu capătul de la un pix. Pe vremea bunicii mele se făceau cu trestie, dar cum nu am găsit, am făcut cu pixul.

    Dăm pogăcile la copt la 180 de grade Celsius pentru aproximativ jumătate de oră, sau până când devin aurii deasupra.

Ingrediente pentru uns mucenicii:

2 linguri de apa și 2 linguri de zahăr
2 linguri de miere și 2 linguri de nucă măcinată


    Când sunt coapte le stropim cu apă și presarăm zahăr, sau le ungem cu miere de albine și presărăm nucă măcinată.

    Mucenicii de pe vremea bunicii sunt gata! Priviți cât de bine arată! Au ieșit pufoși la interior și crocanți la exterior, mierea și nuca de pe ei le dau un gust minunat. Sunt la fel de buni la gust ca și cei împletiți, dar se fac mult mai ușor. Sunt minunați!

    Vă doresc poftă bună!