Ardei "copți" la borcan pe iarnă

    Astăzi vom face Ardei "copți" la borcan pe iarnă. Am ales să vă arăt rețeta mea, pentru că eu nu ii pregătesc după rețeta tradițională. În loc de a-i coace, îi prăjesc în ulei încins. Aceștia devin mai cremoși și bineînțeles, mult mai gustoși.

    Ingrediente:
    10 kg de ardei capia
    1 litru de ulei
    100 de grame de zahăr  
    200 de ml de oțet
    100 de grame de sare
    200 de ml de ulei
    2 căpățâni de usturoi curățat și tăiat felii
    20 de grame de boabe de piper


    Într-o cratiță punem litrul de ulei. Când e încins începem să prăjim ardeii, câte 3-4 o dată. Din când în când îi mai întoarcem de pe o parte pe alta, pentru a se găti uniform, până când pielea începe să se încrețească. Îi scoatem într-un bol și continuăm să prăjim ardeii, până când îi terminăm pe toți.

    Când sunt prăjiți îi curățăm de piele cu muuuultă răbdare. Apoi, scoatem cotorul și semințele. Din întreaga cantitate mi-au mai rămas 5 kg și jumătate de ardei prăjiți, cu tot cu lichidul rămas de la ei.
Îi punem în borcane. Umplem pe jumate cu ardei, apoi punem felii de usturoi și boabe de piper.

    Completăm borcanele cu ardei și punem iarăși usturoi și boabe de piper. Am umplut 10 borcane.

    Acum facem marinata. Peste lichidul rămas punem oțetul,  200 de ml de ulei, sarea, zahărul și opțional 10 aspirine zdrobite. Amestecăm cu o lingură, apoi punem marinata peste ardeii din borcane. Punem capacele.

    Într-o cratiță mai mare în care am pus pe fund un prosop aranjăm borcanele. Umplem cratița cu apă rece, cât să acoperim în totalitate borcanele, inclusiv capacele. Fierbem borcanele jumătate de oră.

    Ardeii "copți" la borcan pe iarnă sunt gata! Priviți cât de bine arată! Sunt atât de delicioși! Mama mea îi face așa dintotdeauna și sincer sunt mult mai gustoși.

    Vă doresc Poftă Bună!